PennHIP - Höftledsröntgen

PennHIP är en metod att med röntgen bestämma hur stor slapphet det finns i hundens höftleder. Glappet ger sedan ett mått på risken att utveckla höftledsartros genom höftledsdysplasi. Glappet och höftkulans storlek ger ett mått som kallas DI (distraktionsindex).

DI har visat sig vara ett bra sätt att bedöma risken för att en hund skall utveckla höftledsartros. Eftersom hundens DI jämförs med övriga inom samma ras kan resultatet användas som en del i ett avelsurval, och därigenom medverkar man genom PennHIP röntgen till förbättrad höftledsstatus för rasen.

Allra säkrast resultat ger PennHIP vid 12 månaders ålder – men redan så tidigt som vid 16 veckor är säkerheten uppe i 85%. Högdräktiga och digivande tikar skall inte PennHIP-röntgas eftersom deras höfter kan vara lite extra slappa. Löpande tikar går däremot bra att röntga.

Resultaten från PennHIP kommer till dig som röntgat hunden via Dalbyveterinären samt finns hos avläsande veterinär på University of Pennsylvania i USA. Resultatet blir inte offentligt.

Undersökningen går i princip till som vid en vanlig HD-röntgen. För att hunden ska bli helt avslappnad sederas den och sedan tas dels den vanliga skk-bilden, dels en bild där ledkulan pressas lätt in i skålen, och slutligen en bild där man belastar med hjälp av instrument så att ledkulan dras lätt ur skålen.

Vid några tillfällen kan inte DI fastställas. Det är främst på hundar som redan har svåra artrosförändringar och på de som visar tecken på kavitation i ledvätskan (kavitation är de gasbubblor som kan bildas då en led ”knakar till”).

Läs allt om PennHIP på www.pennhip.org


Hos oss är veterinären Linda Bergman certifierad för PennHIP.


Vill du samtidigt göra en vanlig SKK-röntgen går detta bra, säg till vid tidsbokning och ta med stamtavlan. Observera SKK´s åldersregler för din ras.

Hunden skall komma fastande sedan 6 timmar men får dricka vatten. Undersökningen tar under en timme.

Bilderna sänds till USA för avläsning, resultat kommer inom någon vecka.

Orthopedic foundation for animals (OFA) är en annan amerikansk organisation som genomför bedömningar av armbågsleds- och höftledsdysplasi. Vissa uppfödare väljer att skicka bilder för bedömning till OFA. Du kan läsa mer på deras hemsida. På hemsidan laddar du också ned ansökningsblanketten ”Hip and Elbow Dysplasia” under application forms. Undersökningen går till som vid en vanlig HD/ED röntgen till SKK.