Det är vanligt att hundar utvecklar fobier mot skarpa ljud och upplevelser i samband med dessa. Till skillnad från inlärda rädslor, som mildras när hunden lär sig att det inte är farligt, utvecklas dessa fobier snabbt och blir ofta värre med tiden. Den ångest som upplevs vid en fobi-attack är mycket obehaglig för hunden.

Hunden hör alla ljud betydligt bättre än människan. Smällarna uppfattas rimligen som betydligt värre för dem.

Som vid alla psykiska lidanden är den bästa behandlingen att försöka bota grundorsaken till ångesten, själva fobin. Detta bör göras i samråd med en hundtränare/psykolog som är utbildad för och van att handskas med fobipatienter. Ibland kan medicinering som föreskrivs av veterinär underlätta eller krävas för att resultat skall uppnås.  Fobi-behandling tar tid, den måste planeras och genomföras många månader innan tex. nyårsraketerna. Är en korrekt fobi-behandling ej möjlig återstår bara att försöka lindra lidandet för hunden.

Inspelningar av raket- och smällarljud kan användas för träning och kan köpas hos Jycketryck

Adaptil är en feromon, ett dofthormon som ger hunden signaler om lugn och avstressning. Tre hundar av fyra blir inte alls så rädda av smällandet om Adaptil används. Adaptil-halsband sätts på hunden veckan före smällandet och har effekt cirka en månad. Feromonerna kan också utsöndras i inomhusluften via en avgivare som sätts in en vecka innan skjutandet börjar. Adaptil kan du köpa hos veterinär eller på vissa apotek. Läs mer på http://www.ceva.nu

Reagerar hunden kraftigt på skott eller smällar bör man helst försöka vara hos sin hund på en så lugn plats som möjligt. Låt inte hunden vara ensam -den behöver en lugn och trygg flock som inte reagerar med rädsla på smällandet. Synintryck kan begränsas genom mörkläggning av fönster och full belysning i rummet, ljud genom musik/radio. Hörselskydd för hundar finns på nätet och i välsorterade zoobutiker. (Vissa hundar kan tolerera proppar av bomull i öronen)

Bygg gärna en ljuddämpad, mörk mysig koja som ger trygghet. Ge gärna smaskiga godsaker som varar en stund. ”Thunder-shirt” är en liten dräkt som genom sitt tryck på kroppen har en lugnande inverkan på många hundar.

Bestraffa aldrig rädslan, förstärk den inte heller genom att ”trösta” – utan uppträd lugnt och försök om möjligt engagera hunden i en rolig lek.

Försök vara ett föredöme, lugn glad och orädd.

Promenera under morgnarna – då det smäller som minst. Åk iväg till lugnare platser. Se till att halsband och koppel sitter fast ordentligt – så att inte hunden smiter iväg om den blir rädd. Hittar du en smällarfri plats – gå en riktigt lång promenad, busa och lek.

Är dess råd otillräckliga, eller ej praktiskt genomförbara kan receptbelagda läkemedel vara till hjälp. Hunden måste undersökas på kliniken inför vart utskrivningstillfälle.

Sileo är ett nytt preparat från november 2015. Det är en gel som ges på munslemhinnan och tas upp i kroppen. Substansen minskar nervsystemets överföring av ångest och rädslesignaler utan att djuret blir nämnvärt sederat.

I studier hjälper Sileo 3 av 4 hundar med god eller utmärkt effekt.

Många apotek har inget lager av Sileo – beställ tid för undersökning och recept i god tid.  Berätta alltid om din hund får andra mediciner.

Utöver Sileo finns olika typer av lugnande eller ångestdämpande tabletter som kan försökas. Det finns både tabletter som bara ges för en kväll eller två och andra, ångestdämpande mediciner som tas under längre tid.