Telefon 046-200 700

Kastration av hanhund

Kastration av hanhund görs för att minska könsdriften och den stress den medför hos hunden. Könsdriften är ofta mycket kraftig hos många hanhundar, det är en framavlad egenskap (för att vi skall kunna styra parningarna) som egentligen inte är normal hos ett flocklevande djur.

De flesta hannar blir mer harmoniska efter en kastration och kan umgås på ett bättre sätt med andra hundar. (2/3 av aggressionsproblemen mellan hanhundar löses med kastration.)

Revir-kissande inomhus brukar också förbättras.

Hanhundar av mindre och medelstora raser kan kastreras från fyra månaders ålder. Större raser med en ökad risk för korsbandsruptur, ex labrador, rottweiler och boxer, kastreras med fördel då de blir könsmogna.

 

På operationsdagen tas hunden in, vi lyssnar på hjärta och lungor och försäkrar oss om att din vovve verkar frisk. Vi söver honom och ger smärtstillande som sitter i ett dygn.

Vid hemgången får du recept på smärtstillande till de närmsta dagarna.

Hunden har även en krage för att han inte skall slicka på stygnen.

Efter några dagar tittar vi till din hund och klipper bort det förband som sytts fast över stygnen i huden.

Efter 10 – 14 dagar tas sedan stygnen bort.

Hos vissa hundar (inte alla) minskar ämnesomsättningen med upp till 30% vid kastration. Samtidigt blir en del individer hungrigare. Det finns idag många foder som är speciellt anpassade till kastrerade hanhundar om han skulle ha tendens att gå upp i vikt efteråt. Väg därför hunden regelbundet det första året efter kastration.

Förutom kirurgisk kastration så kan man idag ge en ”p-stav” Suprelorin

under huden med en spruta. Inom 1 vecka till 1 månad har hanhundens könsdrift minskat kraftigt. Suprelorinet klingar av efter 6-8 månader, ett sätt att ”prova på” kastration.

Vid tidsbeställning:
Tag bort maten senast vid midnatt kvällen innan operation.

Säg till om du vill ha vaccination eller kloklippning utfört i samband med ingreppet. Ge gärna hunden ett renlighetsbad kvällen innan.